Jamie Dimon, de CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase, heeft geen problemen met een extra belasting voor de rijken. Dat zegt hij op een bankentop in India.
Het stoot misschien wat van zijn klanten voor de borst, maar wat Jamie Dimon betreft is een hogere belasting voor rijken bespreekbaar.
‘Een vermogensbelasting is bijna onmogelijk om uit te voeren’, zegt hij daar. Verschillende Democraten stelden recent een vermogensbelasting voor, maar dat is volgens Dimon erg moeilijk te controleren.
‘Ik ben niet tegen hogere belastingen voor de rijken. Maar ik denk dat je dat moet doen via hun inkomen, en dus niet moet berekenen op basis van het vermogen, wat legaal gesproken heel ingewikkeld is. Er zijn ook zeer veel manieren om daar achterpoortjes te vinden. Ik zou gewoon inkomen belasten’, zegt hij.
Volgens Dimon is het ook veel moeilijker om daar mee weg te komen.
Het debat over een belastingverhoging voor de rijken is al even aan de gang, de overheidsschuld in de Verenigde Staten is dan ook immens.
Een studie van de denktank OESO toonde vorig jaar aan dat de Verenigde Staten een van de landen is waar er steeds minder belastingen binnenkomen. De oorzaak daarvan is te vinden bij de president, die beloofde om de belastingdruk te verlagen en dat ook deed.

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden heeft alvast gezegd dat hij de beslissingen van Trump zou terugdraaien, maar Dimon is fan van het belastingbeleid van Trump. ‘Zijn beleid is een van de goede dingen die hij gedaan heeft voor de Amerikaanse economie. Die is heel kafkaiaans en de bureaucratie vertraagt heel veel ondernemingen.’
‘En ik wil mensen eraan herinneren dat wie de economie vertraagt de kansarmen net het hardste raakt, meer dan anderen’, zegt hij. ‘Maar er zijn belastingen die de economie doen vertragen, zoals belastingen op arbeid of kapitaalopbouw, en er zijn belastingen die dat niet doen. Zoals belastingen op mensen zoals mij, die het goed hebben.’ Bron: BusinessAM Volgens Neutr-On is er niks moeilijk aan het opleggen van een vermogenstaks omdat iedereen toch wel zijn eigen vermogen kent. Ook de fiscus kent uw vermogen en het is heel gemakkelijk om iedere burger zijn vermogen te laten invullen op zijn belastingsbrief. Ook zijn buitenlands vermogen.
Controles kunnen bij een overlijden en bedrog kan bij de erfbelasting met boetes geregulariseerd worden.

Daarnaast moet belasting op arbeid volledig afgeschaft worden.