De vakbonden  verhogen de druk op het regeringsoverleg over de lonen. Als de lonen dit en volgend jaar met slechts 0,4 procent stijgen, dreigen acties, waarschuwen ze  aan de regering.

‘Een loonsverhoging van slechts 0,4 procent zal op blijvend verzet van de vakbonden stuiten’, klinkt het. ‘Het getuigt van minachting voor de werknemers die de bedrijven tijdens de gezondheidscrisis draaiende hebben gehouden, zeker met de ongebreidelde uitkering van dividenden in het achterhoofd.’

Om wat voor acties het gaat, en wanneer die zouden plaatsvinden, is nog niet duidelijk. ‘De bal ligt in het kamp van de regering en de werkgevers. We verwachten nu een positief signaal’, zegt Patrick Vandenberghe (ACV), een van de ondertekenaars van de brief. De beslissing over hoeveel de lonen mogen stijgen, is in de schoot van de regering beland nadat de sociale partners er niet in geslaagd waren een akkoord te vinden. Premier Alexander De Croo (Open VLD) hoopt een compromis te bereiken door de deur open te zetten voor extraatjes in bedrijven die het voorbije jaar wel goed geboerd hebben. Hij denkt onder meer aan premies of consumptiecheques. Maar de vakbonden blijven op een structurele loonsverhoging hameren.