De Belgische vermogens ontbloot, geschreven door Ludwig Verduyn

De “doelgroep” van Neutr-On laten we maar zeggen, om 1% vermogensbelasting te betalen.

‘De 200 rijkste Belgen’ is geen oefening in financieel voyeurisme, wel een poging om de dynamiek van het familiale kapitaal in kaart te brengen.
Het covid-19 virus slaat diepe wonden in de samenleving. Hoe sterk is de Belgische economie gewapend tegen de mokerslagen van corona? Wat staat op het spel inzake welvaart en tewerkstelling? Het antwoord op die vragen wordt mee bepaald door de omvang van de financiële reserves van de families die de economie mee aansturen. Wie zijn die Rijkste Belgen, waar halen ze hun geld vandaan en hoe sterk zijn ze gewapend in de financiële strijd tegen corona?

Wie is Alexandre Van Damme, decennia lang de Rijkste Belg, een man vol enigma’s?

Wanneer de RTBF een foto van de man publiceert vanuit de voetbaltribune in Anderlecht, verkoopt hij op slag zijn woning in Elsene en verhuist naar Zwitserland.

Jarenlang ging Albert Frère door voor de Rijkste Belg. Maar wat gebeurde er met zijn fortuin na zijn dood?

Eric Wittouck maakte fortuin met de verkoop van Tiense Suiker. Vanuit zijn luxe loft in Monaco beheert hij zijn vermogen op Wall Street.
Decennia lang speelde hij de burgerlijke vader van Delphine van Saksen Coburgh, een stilzwijgende gunst aan koning Albert ii. Maar wie is Jacques Boël? En hoe rijk is hij echt?

André Vlerick gaf zijn naam aan de gerenommeerde Vlaamse Business school in Gent.
Veel minder bekend is dat hij centraal stond in het grootste witwasschandaal van de Zuid-Afrikaanse wapenhandel.Roger ‘Boer’ De Clerck overleed in 2015 op 91-jarige leeftijd. Hij was niet enkel jarenlang de grote baas van de tapijtengroep Beaulieu, hij lag ook aan de basis van wat één van de grootste fiscale dossiers werd in dit land.

Paul Gheysens heeft zijn roots in de Westhoek. Maar met Ghelamco bouwde hij de hoogste kantoortoren van Polen.

Ludwig Verduyn tekent de financiële skyline van België en verheldert waar de financieel-economische macht in dit land verankerd ligt.

Lees ook: De Lijst – De Rijkste Belgen