Ontslagnemend minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gaat er “op dit moment” nog steeds vanuit dat het veelbesproken energie-eiland dat wordt aangelegd voor de Belgische kust meer zal opbrengen dan dat het zal kosten. Dat zegt ze in de Kamercommissie Energie. De minister heeft wel een nieuwe kosten-batenanalyse besteld bij de Belgische energiewaakhond (CREG).
Eind oktober geraakte bekend dat het kostenplaatje van het veelbesproken ‘Prinses Elisabeth-eiland’ ondertussen is opgelopen van 2 tot 7 miljard euro. Het gaat om een energie-eiland dat wordt aangelegd voor de Belgische kust en dat nieuwe windmolenparken op zee moet verbinden met het land.
Op termijn zou het eiland ook moeten aangesloten worden op een internationaal netwerk dat verschillende windmolenparken op de Noordzee verbindt.
Strikt vertrouwelijk
Dat het project veel meer zou kosten dan geraamd, wist Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) eigenlijk al in juni van dit jaar. De Belgische energiewaakhond CREG had haar dat gemeld in een brief. Tijdens een gedachtewisseling met de minister in de Kamercommissie Energie vragen de volksvertegenwoordigers zich af waarom de minister het parlement daar niet over ingelicht heeft.
“De CREG had onderlijnd om de nieuwe cijfers strikt vertrouwelijk te houden”, zegt Van der Straeten daarover. De energiewaakhond zou die vraag gesteld hebben, omdat de nieuwe cijfers impact zouden kunnen hebben op de energiemarkt en de kosten van het project mogelijk nog meer de hoogte zouden ingestuurd worden. “Ik kan als minister niet de verantwoordelijkheid nemen om die vertrouwelijkheid op te heffen.”
Nu de cijfers wel bekend zijn, wordt algemeen de vraag gesteld hoe het nu verder moet met het project. De bijkomende kosten dreigen doorgeschoven te worden naar de consument. Kunnen die kosten nog gedrukt worden? Moeten de plannen aangepast worden? Of moet de stekker er misschien zelfs volledig uit?
“Op dit moment is het voorbarig om de stekker eruit te trekken”, zegt Van der Straeten. Op basis van de cijfers waarover ze nu beschikt, gaat ze ervan uit dat het project nog steeds meer zal opleveren dan dat het zal kosten. “Maar we wachten nog op bijkomende informatie”, geeft ze aan. De minister heeft onder meer een nieuwe kosten-batenanalyse besteld bij de CREG.
Uitstel?
De minister geeft dan ook aan dat ze openstaat voor alternatieve pistes als blijkt dat er aanpassingen moeten gebeuren aan het project. Ze heeft onder meer al aan de CREG, en aan netbeheerder Elia, gevraagd welke impact een eventueel uitstel van het project zou hebben op de bevoorradingszekerheid in ons land. Want die moet wel te allen tijde gegarandeerd blijven, benadrukt de minister.
Volgens Van der Straeten is er ook een belangrijke rol weggelegd voor Europa. Naast de inflatie en de prijs van de grondstoffen is één van de redenen voor de oplopende kost immers de flessenhals die bij de leveranciers is ontstaan door de grote nood aan grootschalige energie-investeringen in heel Europa.
Het debat is nog niet afgelopen. Verschillende fracties vroegen ook een hoorzitting met CREG en netbeheerder Elia.
Bron: VRT.NWS