De Antwerpse haven is een grote logistieke speler in de internationale handel. Ze is centraal gelegen binnen Europa, en heeft verbindingen wereldwijd. Jammer genoeg vinden naast de gewone handelaars ook criminele organisaties de weg naar onze haven. Haar ligging, omvang en de gevoelige verbindingen met Zuid-Amerika maken haar helaas aantrekkelijk voor de internationale drugshandel

De drugs worden tussen verschillende soorten goederen de haven binnengesmokkeld. Om hen hierbij te helpen, zoeken drugscriminelen handlangers in elke schakel van de logistieke keten. Of je nu havenarbeider, bediende, manager of technieker bent: ook jij kan benaderd worden. Het is belangrijk dat je hiervoor alert bent en op de juiste manier reageert.

Om onder de aandacht te brengen wat de gevolgen zijn van zo’n samenwerking met drugscriminelen, werd het initiatief “Snel bijverdienen” opgezet door Cepa, in samenwerking met Alfaport VOKA en het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Haven van Antwerpen. Dit initiatief kadert in de campagne ‘Onze Haven Drugsvrij’.

Laat je niet verleiden om mee te doen aan de drugstrafiek in de haven, want dat loopt altijd slecht af.
Dat is de centrale boodschap van een filmpje dat Cepa, de koepelorganisatie van havenbedrijven, online heeft gezet.

In het filmpje laat een havenwerknemer zich verleiden om mee te doen, omdat hij op die manier snel veel geld kan verdienen. Maar hij eindigt met vier jaar cel, speelt zijn erkenning als havenarbeider kwijt en moet een riante schadevergoeding betalen, waardoor hij zijn huis te koop moet zetten.

“We hebben dit verhaal samen met de politie uitgewerkt. Het is een heel realistisch scenario”, zegt Yann Pauwels, woordvoerder van Cepa. Op de site van CEPA vind je het filmpje.

Drugs maken veel kapot, begin er niet mee.