Huren wordt voor veel studenten en ouders onbetaalbaar.

De Vlaamse woonmarkt is al jaren oververhit. De prijzen van niet alleen de huizen en appartementen, maar ook studentenkoten zijn torenhoog en die stijging lijkt maar niet te stoppen.

“Waar vind je nog een betaalbaar én degelijk kot? Waar vind je nog een kamer met een stoel, een tafel en een bureau?”, begint Vlaams parlementslid Maxim Veys. “Huren wordt voor veel studenten en ouders onbetaalbaar. Als student op kot gaan is bijna onmogelijk of het kot is van slechte kwaliteit.”

Studeren is geen luxe

Studenten en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) trekken aan de alarmbel. Ook Maxim strijdt opnieuw in het Vlaams Parlement voor lagere huurprijzen. “Ik hoor van steeds meer ouders dat zij de zoektocht naar een veilig en degelijk kot voor volgend schooljaar opgeven.

Ouders maken de berekening aan de keukentafel en zien de prijzen alleen maar stijgen. Het probleem voor het komende academiejaar wordt alleen maar groter. Hoe is het zover kunnen komen?”

Voor Vooruit is het onbegrijpelijk dat de Vlaamse overheid niets doet. “De problemen op de huurmarkt zijn niet nieuw en nemen elk jaar toe”, gaat Maxim verder. “Toch grijpt de Vlaamse overheid nauwelijks in. Concrete voorstellen blijven uit. Het gevolg? De prijzen op de huurmarkt blijven stijgen.”

93.000 koten binnen 8 jaar

Ook studenten zijn het slachtoffer van de problemen op de huurmarkt. Op kot gaan dreigt een exclusiviteit te worden voor studenten waarvan beide ouders goed verdienen. Studenten die het zich niet kunnen veroorloven zien zich genoodzaakt hun studiekeuze aan te passen. Nochtans moet elke jongere alle kansen krijgen om zijn of haar talenten te kunnen ontwikkelen, los van de portemonnee van ouders. Maxim roept de Vlaamse overheid op om niet weg te kijken en snel in te grijpen.

“Studeren is geen luxe. Meer dan 2 jaar lukte het niet om volwaardig student te zijn door de coronacrisis. Vandaag lukt het niet omdat het onbetaalbaar is geworden. Er loopt een onderzoek, maar het resultaat is al duidelijk: er zijn 93.000 koten nodig binnen 8 jaar. De Vlaamse overheid moet samen met de universiteiten, hogescholen en lokale besturen de problemen eindelijk aanpakken”, besluit Maxim. Bron: Vooruit