Wat de kleurcode voor corona ook is, de kans bestaat dat jouw kind door een coronabesmetting tijdelijk verplicht in quarantaine moet. Hoe los je dat als werkende ouder op?

Organisatorische uitdaging

Wanneer je kind positief test op het coronavirus is het, net als bij volwassenen, verplicht om in quarantaine te gaan. Ook een clusterbesmetting bij klasgenootjes op school of in de kinderopvang van jouw kind kan ervoor zorgen dat die locatie gedeeltelijk of volledig gesloten wordt. Dit heeft als gevolg dat jouw kind ook tijdelijk verplicht in quarantaine moet. Voor werkende ouders is zo’n situatie vaak een praktische en organisatorische uitdaging.

Nieuwe maatregel

Ouders die de mogelijkheid hebben om van thuis uit te werken, kunnen de quarantaine van hun kind een pak makkelijker organiseren. Door het telewerk kunnen ze alsnog de zorg voor hun kind combineren met hun werk. Toch kan niet elke werkende ouder telewerken. Een nieuwe maatregel van de federale regering maakt het voor hen iets makkelijker.

Hoe het was

Tot voor kort had je als ouder van een kind in quarantaine niet zoveel opties. Omdat je als ouder niet zélf in quarantaine moest (maar jouw kind wel), kon je geen beroep doen op “tijdelijke werkloosheid door corona”. Een mogelijke oplossing was om verlof zonder wedde of een tijdelijke arbeidsduurvermindering aan te vragen bij je werkgever. Geen ideale situatie dus voor zowel de werknemer als de werkgever …

Hoe het nu is

Om deze situatie uit te klaren besliste de federale regering op 6 november 2020 om een aantal nieuwe maatregelen in te voeren.

Eén van die maatregelen is het invoeren van een vereenvoudigde procedure voor “tijdelijke werkloosheid door overmacht corona”. Hierdoor krijg je als werkende ouder een uitkering wanneer je thuis moet blijven om voor je kind in quarantaine te zorgen.

Deze uitkering bedraagt 70% van het loon (met een plafond van 2 754,76 euro bruto) + een vermeerdering van 5,63 euro per dag. Om hiervoor in aanmerking te komen, voorziet de RVA wel een aantal formaliteiten die je moet vervullen.

Makkelijker

Deze nieuwe maatregel van de federale regering zorgt ervoor dat het voor heel wat werkende ouders een stuk makkelijker wordt om er in tijden van coronabesmetting te zijn voor hun kind. Zo zijn zowel de ouder als het kind bij een verplichte quarantaine niet het kind van de rekening…

Lees ook: 5 vragen over je quarantaine als werknemer    Bron:  Jobat