In Maasmechelen werden agenten tijdens de nieuwjaarsnacht in de val gelokt en vervolgens bestookt met vuurwerk. Politievakbond VSOA wil dat daders van zulke feiten strenger bestraft kunnen worden.
Het feestgedruis tijdens de nieuwjaarsnacht heeft voor mensen die bij de hulpdiensten werken een wrange nasmaak. Op verschillende plaatsen in het land waren agenten, ambulanciers en brandweermannen het doelwit van relschoppers met vuurwerk. In Maasmechelen raakte bij schermutselingen tijdens zo’n vuurwerkincident ook een agent gewond.
Volgens Patrick Roijens van politievakbond VSOA wordt het dringend tijd dat daders veel zwaarder gestraft kunnen worden. “Is het na een WK-match of nu tijdens oud op nieuw, telkens opnieuw weten we dat sommige mensen het feestgedruis aangrijpen om politiemensen aan te vallen. We vragen al veel langer aan de verantwoordelijke ministers om daders veel strenger te kunnen bestraffen. Daar is al vaak overleg over geweest maar we zijn nog altijd aan het wachten op de uitvoering van de beloftes.”
Het fenomeen werd lange tijd alleen geassocieerd met grootstedelijke problemen maar dat blijkt hoe langer hoe minder het geval te zijn. Toch is de ene Limburgse gemeente de andere niet vervolgt Roijens: “Dit zware incident deed zich voor in Maasmechelen waar er al vaker moeilijkheden zijn tussen jongeren in bepaalde wijken en de politie. Dat zie je niet snel in Pelt of in Gingelom. Dat moeten we ook durven zeggen.”
De roep om een strenger vuurwerkbeleid te voeren klinkt intussen steeds luider. Op dit moment beslissen steden en gemeenten zelf of ze vuurwerk verbieden of niet. “Voor de politie en de aanpak van dit probleem zou het makkelijker zijn als de regels overal hetzelfde zouden zijn,” besluit Roijens.
VRT NWS

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden steunt de oproep van politievakbond NSPV voor nultolerantie bij geweld tegen politiemensen en brandweerlieden. “We moeten er alles aan doen om het aantal feiten van geweld tot een minimum te beperken, de daders te vervolgen en streng te bestraffen”, zegt ze.

Na verschillende gevallen van agressie tegenover hulpverleners op oudjaar, trok NSPV zondag aan de alarmbel. “Natuurlijk vindt de jaarwisseling slechts een keer per jaar plaats, maar het is wel elk jaar opnieuw een probleem”, zei nationaal voorzitter Carlo Medo. “Het is bovendien ook al jaren aan de gang dat hulpverleners belaagd worden. We moeten ons hiertegen blijven verzetten”, klonk het.

Een lik-op-stukbeleid dringt zich op, vindt de vakbondsman. Verlinden treedt hem bij. “We zijn het onze politiemensen en brandweerlieden, die zich elke dag inzetten om onze veiligheid te verzekeren, verschuldigd”, zegt ze.

Verlindens collega op Justitie, Vincent Van Quickenborne, blijft ook in de nasleep van deze nieuwe rellen pleiten om op alle vlakken strenger op te treden tegen relschoppers, “om de keten van geweld te doorbreken”. Van Quickenborne wijst op het huisverbod dat in Antwerpen aan verschillende potentiële relschoppers werd opgelegd. “Ook andere lokale overheden kunnen dit instrument gebruiken om preventief op te treden”, zegt de liberale vicepremier. Bron: HLN