Het is een lastige week voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om op reis te zijn in de VS. Want ondertussen komt de politieke top van het land bijeen op het Overlegcomité in een voor haar cruciaal dossier: de corona-aanpak. Maar tegelijk broeit er onrust bij haar personeel: de vakbonden bij de politie zijn boos en voeren nu al dagen actie.

  • Onder meer hinder op de Brusselse ring, maar ook richting de luchthaven, plus allerlei stiptheidsacties, zijn het lastige gevolg voor de burger.
  • Het draait daarbij in de eerste plaats om de centen: de bonden eisen loonsverhoging én betere pensioenen. Dat bovendien de PS-minister van Defensie Ludivine Dedonder wél erin slaagde om voor ‘haar’ personeel bij Defensie een stevige loonsverhoging te forceren, wringt voor de politiediensten: zij eisen nu boter bij de vis van hun minister.
  • Erger voor Verlinden is dat vandaag in De Standaard de vakbonden wel heel hard uithalen naar haar aanpak en stijl: “Het is de vijfde minister die ik meemaak, en dit hebben we nog nooit gezien”, zegt Vincent Houssin, de immer scherpe vakbondsleider van het VSOA. Woorden als “bitsigheid” en “vriestemperaturen” vallen in de krant. “Volgens haar begrijpen wij het allemaal verkeerd. Een minister als Pieter De Crem wist precies wat hij moest doen om een conflict te ontmijnen. Hij pakte de telefoon. We hebben minister Verlinden deze week nog niet gehoord.”
  • De politievakbonden zijn, voor het eerst, ook verenigd in één front. Dat betekent geen goed nieuws, want ze willen nog twee maand doorgaan met hun acties. En die kunnen voor erg veel overlast zorgen. 

Bron: businessam.be