De onderhandelingen tussen de werkgevers en werknemers in de dienstenchequesector zitten muurvast. Na 9 maanden is het overleg zelfs afgesprongen. Vlaams parlementslid Caroline Gennez eist oplossingen voor onze huishoudhulpen.

“We hebben het al vaak gehad over het respect dat we hebben voor de 155.000 huishoudhulpen die bij 750.00 gezinnen thuis poetsen. En dat aan een gemiddeld maandloon van 1.000 euro. De stijgende prijzen voor energie, aan de pomp en in de winkelkar maken dit voor hen rampzalig”, zegt Caroline.

Huishoudhulpen moeten betalen om te mogen werken

De eisen van de huishoudhulpen zijn duidelijk, noodzakelijk en zelfs bescheiden: een loonsverhoging van 0,4%, dat komt neer op 0,05 cent per uur en verplaatsingsonkosten om hun werk te kunnen doen.

“De huishoudhulpen zijn de enige werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt die moeten betalen om te mogen werken”, gaat Caroline verder. “De Vlaamse regering en Federgon, de koepelorganisatie van poetsbedrijven, delen die bezorgdheden. Toch verandert er niets concreet omdat onderhandelingen al meer dan 9 maanden muurvast zitten.”

Zorg nu voor hogere lonen

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vooruit 41 miljoen euro voorzien om tegemoet te komen aan de eisen van de huishoudhulpen.

“Blijkbaar zijn de werkgevers niet in die bijkomende middelen geïnteresseerd. Daar zijn 115.000 huishoudhulpen het slachtoffer van. Voor ons is het duidelijk: zorg nu voor hogere lonen voor de huishoudhulpen”, besluit Caroline.

Bron: Vooruit