Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor 2021 voor de eurozone naar beneden bijgesteld, een gevolg van de heropflakkering van de coronapandemie en de daaruit voortkomende inperkingsmaatregelen.

Het IMF gaat nu voor de eurozone voor 2021 uit van een toename van het bruto binnenlands product (bbp) met 4,2 procent, of 1 procentpunt minder dan bij een eerdere raming in oktober en ver verwijderd van de 5,1 procent die verwacht wordt voor de Verenigde Staten.

Voor Duitsland wordt een groei verwacht van 3,5 procent (-0,7 punt), voor Frankrijk +5,5 procent (-0,5 punt), voor Italië +3 procent (-2,2 punten) en voor Spanje +5,9 procent (-1,3 punt).

Voor de wereldeconomie trekt het IMF dan weer de prognoses op, al blijven ze erg onzeker. De wereldeconomie zou dit jaar met 5,5 procent kunnen groeien. Bij een vorige raming in oktober werd nog uitgegaan van een groei met 5,2 procent.

De coronapandemie zadelt het wereldwijde bruto binnenlands product op met een verlies van 22.000 miljard dollar in de periode tussen 2020 en 2025, zei IMF-hoofdeconome Gita Gopinath dinsdag tijdens een persconferentie. ‘Het gaat om een gecumuleerd verlies. De impact is substantieel’, klinkt het. 

Bron: Trends