Het is weer van dat: politieke spelletjes. Een lek in de krant over een advies van de belastinghervorming, felle reacties en mensen die zich afvragen: komt die grote belastinghervorming nog wel?

“Ik begrijp de ongerustheid”, begint federaal parlementslid Joris Vandenbroucke. Ons belastingsysteem is 1 van de fundamenten van onze welvaartsstaat. Het moet weerspiegelen waarvoor wij staan. “Wie betaalt wat? Doet iedereen zijn deel? Dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten? Dat blijft onduidelijk. Want ons belastingsysteem is totaal scheefgegroeid. Het is te complex en onrechtvaardig.”

Er is nog steeds nood aan een grondige hervorming. “Te veel mensen betalen te veel belastingen. Enkel en alleen omdat anderen hun deel niet doen. Dat moet anders. Als iedereen zijn deel doet, versterken we onze welvaartsstaat én loont al het harde werk.

Niemand heeft iets aan speculaties, discussies en gelekte documenten. Daar winnen alleen de extremen bij. We moeten nu echt knopen doorhakken zodat het belastingsysteem eenvoudiger en rechtvaardiger wordt. Tijd voor actie.”

Bron: Vooruit