Tijdens een bijzondere ondernemingsraad heeft de winkelketen Delhaize aangekondigd dat ze alle 128 eigen winkels wil overdragen aan zelfstandigen.

Wat is er aan de hand?

Nadat de winkelketens mooie winsten konden realiseren tijdens de coronacrisis, staan de winstmarges nu onder druk. De concurrentie neemt toe en de consumenten houden door de energie- en koopkrachtcrisis de vinger op de knip.

“Doelstelling van deze verandering is om alle Delhaize-winkels in één model onder te brengen en zo de groei van deze 128 supermarkten te stimuleren”, klinkt het. “Dit is de enige optie om te kunnen blijven investeren in een duurzame toekomst voor Delhaize.”

“Behoud van loon en arbeidsvoorwaarden”

Impact: Volgens Delhaize zullen alle medewerkers van de betrokken winkels hun tewerkstelling behouden en mee de overstap maken. “Ze behouden daarbij ook hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden”, voegt de winkelketen eraan toe.

Desalniettemin vrezen vakbonden dat de loon- en arbeidsvoorwaarden daardoor op termijn zullen verslechteren. “Directie heeft beslist ons te verkopen”, reageerde een geëmotioneerde medewerker kort na de aankondiging.

Op termijn zullen er wel banen sneuvelen op het hoofdkantoor. Hoeveel dat er zullen zijn, is nog niet duidelijk. “Het aantal vertrekken zal tot een minimum beperkt worden”, aldus Delhaize.

Update: In verschillende winkels zijn er intussen spontane stakingen uitgebroken. Voornamelijk in Brussel en Wallonië hebben winkels de deuren gesloten.

Terugblik Het moederbedrijf Ahold Delhaize liet bij de toelichting van de resultaten in februari al weten dat het wou besparen. “Veel van de uitdagingen van vorig jaar zetten door en worden in 2023 mogelijk intenser”, zei Frans Muller, CEO van de keten, toen.

Delhaize blies bovendien twee weken geleden de collectieve arbeidsovereenkomst met zijn personeel op. De directie eiste toen meer flexibiliteit van de werknemers. Dat leidde tot een 24 urenstaking in de magazijnen van de keten.

Zowat 100 van de 128 Delhaize-supermarkten,  in eigen beheer,  zullen heel de week dicht blijven.  Veel winkels sloten spontaan de deuren na de bekendmaking dat Delhaize alle winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. Volgens de vakbonden hebben de werknemers tijd nodig om het nieuws te verwerken.

Het personeel van onder meer de Delhaize aan de Watersportbaan in Gent heeft de deuren gesloten na de mededeling van de directie.

Het nieuws kwam hard binnen bij de werknemers. Ze hebben er weinig vertrouwen in dat er voor alle winkels een overnemer gevonden zal worden. Ze geloven ook niet dat hun loon- en arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Zelfstandige winkels werken goedkoper en flexibeler.

“Na de heftige mededeling van gisteren denk ik niet dat de kassiers en medewerkers in staat zijn om de klanten vandaag met de glimlach te bedienen. Ze hebben tijd nodig om dit te verwerken”, zei een afgevaardigde van de vakbond BBTK, eerder. De vakbonden roepen niet op tot een staking.

Boodschappen bestellen en afhalen in de winkels is nu ook niet mogelijk. Daarom maakt Delhaize thuislevering tijdelijk gratis. Producten met een korte houdbaarheid die nu nog in de winkels liggen, probeert Delhaize  aan sociale organisaties zoals de Voedselbanken te schenken.

Volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver is er volgende week een nieuwe bijzondere ondernemingsraad gepland om de vragen van de sociale partners te beantwoorden.

Volgens Neutr-On hebben de traditionele vakbonden de Delhaizewerknemers laten stikken.

Neutr-On wil daarom een  minimumloon voor heel de sector en een 30-urenweek.