De coronacrisis is nog altijd volop zichtbaar in de werkloosheidscijfers. Vlaanderen telde eind november 189.699 niet-werkende werkzoekenden, zo blijkt uit cijfers van de VDAB.  

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits merkt op dat het aantal werkzoekenden sinds september licht aan het dalen is. Maar in vergelijking met vorig jaar liggen de werkloosheidscijfers wel een pak hoger, ‘de impact van de coronacrisis blijft dus voelbaar’, erkent ze. Het aantal werkzoekenden is met bijna 12.000 gestegen tegenover november vorig jaar.  

Sterkste stijging in Vlaams-Brabant Volgens VDAB versnelt de stijging ook in november (+6,7 procent) tegenover oktober (+4,1 procent). Bovendien zijn de tijdelijk werklozen niet in de cijfers opgenomen.  

De sterkste stijging op jaarbasis deed zich afgelopen maand voor bij de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (+11,2 procent). Ze is ook vooral merkbaar bij hooggeschoolden (+10,8 procent) en middengeschoolden (+9,3 procent). Bij de jongeren in beroepsinschakelingstijd blijft de stijging beperkt tot 1,6 procent.  

De toename op jaarbasis doet zich voor in alle provincies, maar is het grootst in Vlaams-Brabant (+10,4 procent) en in West-Vlaanderen (+8 procent). De werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt nu 6,1 procent. In november vorig jaar was dat 5,7 procent.