Mochten er vandaag verkiezingen zijn in Vlaanderen, dan haalt Vlaams Belang 23,6 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de Grote Peiling van onder meer Het Laatste Nieuws. Met die uitslag doet de radicaal-rechtse partij het nog altijd een stuk beter dan bij de laatste verkiezingen twee jaar geleden (18,7 procent), maar wel slechter dan bij de vorige peiling in juni (26,1 procent). Die laatste verschuiving valt wel nog binnen de foutenmarge.

N-VA houdt stand als tweede partij met 21,2 procent van de stemmen. Dat resultaat betekent een lichte, niet-significante daling ten opzichte van de vorige peiling (21,8 procent), maar het is vooral een pak lager dan bij de verkiezingen van mei 2019 (25,5 procent).

CD&V scoort dan weer beter dan de historisch lage tien procent van de vorige peiling, maar minder dan haar verkiezingsresultaat (14,2 procent): ze komt nu op 12,6 procent. Daarmee is de partij nipt de derde grootste van Vlaanderen, net voor Vivaldi-partner Vooruit, dat eindigt op 12,3 procent.
De Vlaamse socialisten blijven stabiel vergeleken met de vorige peiling (12,6 procent), en doen het iets – maar niet significant – beter dan bij het verkiezingsresultaat van mei 2019 (10,8 procent).
Open Vld blijft met 11,4 procent hangen op het resultaat van bij de vorige peiling, en zit nog steeds significant onder haar verkiezingsresultaat (13,5 procent).
Groen gaat er met 9,6 procent licht op vooruit ten opzichte van de vorige peiling (8,3 procent), en komt opnieuw in de buurt van de 9,8 procent die ze twee jaar geleden behaalde.
Tot slot haalt de radicaal-linkse oppositiepartij PVDA 7,7 procent: beter dan bij de verkiezingen (5,6 procent) en stabiel vergeleken met de voorlaatste peiling (7,8 procent).

Wallonië
In Wallonië moet de PS incasseren. Terwijl de Franstalige socialisten bij de verkiezingen konden rekenen op 26,1 procent en bij de laatste peiling nog 24,9 procent haalden, scoort de Parti Socialiste vandaag nog amper 21,4 procent. Een significante daling tegenover de verkiezingen, dus.

In het zog van de PS volgt MR met 20,3 procent, waarmee de Franstalige liberalen de radicaal-linkse PTB (18,7 procent) achter zich laten. Ecolo stijgt naar 16,7 procent, cdH eindigt op 10 procent en DéFI flirt met 5,1 procent opnieuw met de kiesdrempel.

Brussel
In Brussel verstevigt Ecolo haar positie als grootste partij (19,1 procent), al scoren de Franstalige groenen vandaag iets lager dan bij de laatste verkiezingen (21,6). Met die score houdt de partij wel nog net de socialisten van PS (18,6) en de liberalen van MR (18,5) achter zich.

De PVDA haalt in de hoofdstad 15,1 procent, DéFI 10,4 procent en cdH 3,7 procent.

De Vlaamse partijen slagen er in Brussel niet in om goede scores voor te leggen. N-VA is de grootste (2,6 procent), maar verliest wel ten opzichte van de verkiezingen (3,2) en de vorige peiling (4,1). Groen (2,5 procent) en Open Vld (2,4 procent) volgen op de voet. Vlaams Belang zakt terug naar haar verkiezingsresultaat van anderhalve procent, en de overige partijen doen nog slechter. Bron: HLN