Na het Rekenhof en het Riziv beklemtonen nu ook de huisartsen, patiënten en armoedeorganisaties dat het PVDA-voorstel om mensen zonder geld naar de huisarts te laten gaan, onmiddellijk ingevoerd kan worden. “Minister Vandenbroucke wil de patiëntenfactuur doen dalen. Waar wacht hij op om ons voorstel in te voeren?”, vraagt Sofie Merckx, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA en zelf huisarts, zich af.

ARM MAAKT ZIEK EN ZIEK MAAKT ARM

Acht organisaties1 bespraken tijdens een hoorzitting van meer dan vier uur in de Kamercommissie Volksgezondheid en Gelijke Kansen het PVDA-wetsvoorstel om patiënten zonder geld naar de huisarts te laten gaan en om de derdebetalersregeling te veralgemenen voor de hele eerstelijnszorg (huisartsen, kinesitherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen).

Lees verder via: https://www.pvda.be/

Het wetsvoorstel van PVDA:

– Uitbreiding van de bestaande derdebetalersregeling naar alle patiënten. Die uitbreiding geldt voor alle disciplines van de eerste lijn waaronder ook tandartsen. Daardoor moeten patiënten niet langer het deel voorschieten dat het ziekenfonds terugbetaalt.

– Voor de huisarts betaalt het ziekenfonds het volledige doktershonorarium onmiddellijk aan de huisarts, het huidige remgeld dus inbegrepen. Dat zorgt ervoor dat patiënten zonder geld naar de huisarts kunnen.