Lidl en verscheidene andere winkels bieden als promotie gratis laadpalen voor elektrische auto’s aan op hun parkings. Maar daarvan wordt blijkbaar veel misbruik gemaakt door ‘stroomdieven’ die helemaal geen inkopen doen. Daarom neemt de Lidl nu maatregelen, zoals de verlaging van de laadsnelheid.

De overgang naar elektrisch rijden betekent dat er ook een grote nood komt aan laadpunten. De uitbouw van een dicht netwerk van laadpalen is ingezet, maar heeft nog heel wat tijd nodig om het hele grondgebied voldoende af te dekken. Daarom zijn initiatieven van supermarkten en andere handelszaken die laadpalen op hun parkings voorzien zeker lovenswaardig. Ze worden ook steeds drukker gebruikt, omdat de stroom er in vele gevallen gratis is. En dat is natuurlijk mooi meegenomen in deze tijden van dure energie.

Stroomdieven

Maar blijkbaar loopt deze gratis laadservice toch een beetje uit de hand. Zo merkte supermarktketen Lidl dat er vrij veel ‘laadtoerisme’ gebeurt aan haar laadpalen door mensen die er hun elektrische auto komen opladen aan de snelladers met vaak een vermogen van 50 kWzonder echter aankopen te doen in de winkels. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, zodat Lidl zelf spreekt van ‘stroomdieven’.

Daarom gaat de supermarkt nu het vermogen van zijn laadpalen verlagen tot 25 kW om deze stroomdieven te ontmoedigen en wordt er ook gedacht over een systeem om het gratis laden voor te behouden aan de klanten van Lidl die ook effectief in de supermarkt komen winkelen, meldt GVA.be

Wie een uurtje laadt bij Lidl aan 50 kW, tankt dus voor ongeveer 30 euro (tegen een tarief van 0,6€/kWh) gratis bij. Aan het verlaagde vermogen 25 kW is dat dus weldra nog slechts 15 euro. Gratis elektrisch tanken kan voorlopig ook nog bij andere handelszaken, zoals Delhaize (11 kW) en Ikea (22 kW). Maar ook daar houdt men de tendens in de gaten en wordt het systeem wellicht eveneens aangepast als het aantal elektrische auto’s de volgende jaren sterk gaat toenemen. Tja, Sinterklaas bestaat niet, ook niet voor de EV-rijders die dus in de toekomst hun stroom overal zelf zullen moeten betalen.

Bron: Gocar.be